Bivalni kotiček

Današnje življenje ima zelo hiter tempo in je polno stresa. Velika populacija ljudi je resnično izpostavljena velikemu stresu, ki ga povzroča pritisk na delovnem mestu, razna službena potovanja in tudi pot do službe in nazaj domov, dodatne težave v družini, težave z zdravjem, do katerih pripelje tudi stres ter tako naprej. Pomembno je, da imamo nekaj, kar nas razveseli, kjer se enostavno odpočijemo in tako kot radi rečemo odklopimo od vsega. Da bomo lahko to storili velikokrat imamo možnost, da si skozi urejanje okolice hiše izdelamo kotiček za bivanje. 

Kotiček za bivanje

Na zgornji sliki je primer že pravilno izdelanega kotička za bivanje. Načrt za urejanje okolice hiše je bil skrbno izdelan, zato je ta dostopen neposredno iz kuhinje oziroma terase, kar je zelo pomembno. Zelenica je skrbno negovana saj je redno košena, nekajkrat letno prezračena, iz nje pa so odstranjene vse nezaželene travne bilke. Tako je zelenica prijetna na dotik kar pomeni, da je ležanje na njej zelo udobno. Poleg tega, da je travnata površina zelo urejena, je iz slike razvidno tudi to, da se ob trati nahaja tudi potoček. Ta poskrbi za šumenje vode, kar človeka pomirja. Potoček je izdelan iz manjših kamnov in večjih skal, za pretok vode pa skrbi potopna črpalka.

Potoček

Izdelava potočka nam vzame kar nekaj časa, je pa glede na ceno dokaj dostopen vsakemu, ki si ga želi zgraditi. Pomembno je, da zanj izberemo dobro lokacijo,  upoštevati moramo tudi to, da je poleg kotička za bivanje. V kolikor ne moremo izdelati potočka, lahko izdelamo tudi vodno fontano, vodni izvir ali kar koli podobnega, kar sodi v kategorijo vodni vrt. Važno je le, da po izdelavi voda oddaja zvoke, kajti dokazano je, da šumenje vode pomirja in daje edinstven občutek. Pri načrtu za urejanje okolice hiše moramo poskrbeti tudi za zasebnost, kajti v nasprotnem primeru bo bivanje neprijetno. Največkrat se ta problem rešuje s pomočjo cipres, katere posadimo v vrsto in jih redno obrezujemo in urejamo. Na ta način lahko dosežemo lepo linijo naravne zavese, ki bo skrbela za zasebnost. To pomeni, da se ne bomo počutili kot v zaporu, bomo pa se počutili sproščeno in svobodno.

ciprese

V kolikor bomo skozi urejanje okolice hiše upoštevali omenjene podrobnosti, bomo zagotovo zadovoljni z rezultatom, bivanje v našem naravnem kotičku za sproščanje pa bo doseglo pričakovanja. Poskrbeti moramo tudi za senco v poletnih vročih dneh, zato moramo zasaditi tudi za to primerno drevo, vendar moramo pri tem paziti, da ne zatremo morebitnega razgleda. Vse odločitve moramo sprejeti pred posegom, kajti kasnejše preurejanje privede do neprijetnih postopkov.