Urejanje okolice hiše

Hiša in njena okolica

Vsak izmed nas si želi imeti hišo, v katero bo stopil z veseljem in zadovoljstvom. To, da imamo hišo urejeno, na nas vpliva zelo pozitivno, domov pa se znova in znova vračamo z veseljem.

V poletnih toplih sončnih dneh se ljudje radi zadržujemo zunaj, vendar je odvisno, ali se bomo za užitek v naravi morali odpeljati z avtom, ali pa bomo enostavno uživali v domači in prijetni okolici. Seveda se nam tudi po napornem dnevu prileže počitek v prijetnem kotičku narave brez, da bi se za to morali premagati večje razdalje, zato je zelo prijetno, če imamo možnost kotička za sprostitev najti kar v domači okolici. K temu vsekakor pripomore urejanje okolice hiše.

Urejena hiša
Urejena hiša

Načrtovanje sploh ni zapleteno, vendar pa tudi ni tako zelo enostavno. Pri načrtovanju se vsak, ki želi urediti okolico sreča z pomembnimi odločitvami in sicer:

  • kakšna bo barvna paleta
  • katere rastline bo zasadil
  • katere dekoracije bo uporabil
  • s pomočjo katerega materiala bo urejal
  • kako bo razporedil prostor okolice…

Torej, ko se odločimo za urejanje okolice hiše je prvi postopek, da naredimo načrt, s pomočjo katerega bomo vedeli, kako bo naša okolica razporejena. Ne smemo si namreč dovoliti, da tukaj naredimo večjo napako, kajti kasnejše preurejanje okolice lahko prinese veliko težav in dodatnih stroškov. Pomembno je da ne izpustimo naslednjih elementov v naši okolici:

Zelenjavni vrt

Ne smemo namreč pozabiti, da je zelenjavni vrt še vedno zelo pomemben del naše okolice, kajti s pomočjo le-tega si lahko na enostaven način pridelamo veliko osnovne zelenjave za katero bomo vedeli, da je domača in popolnoma zdrava.

Zelenjavni vrtzelenjavni-vrt

Kotiček za bivanje

Kotiček za bivanje je namenjen ob vrnitvi domov oziroma po napornem dnevu. Prav vsak izmed nas potrebuje kotiček, v katerem se lahko sprosti. Zelo prijetno je namreč, če se lahko sprehodimo po zeleni trati, se zadržujemo v hladni senci, sedimo pod krošnjami dreves, občudujemo cvetlice, in vonjamo dišeče cvetove.

20160524_200805

Vodni vrt

Žuborenje vode lahko v nas prebudi zelo prijetne občutke, poleg tega pa skozi dan razbije neprijetno tišino. Na človeka vpliva pozitivno, kar je le še razlog več, da se odločimo tudi za izdelavo le-tega. Da bo urejanje okolice hiše uspešna lahko torej uporabimo tudi vodo in to na veliko načinov. Izdelamo lahko namreč razno razne potočke, največkrat se izdelujejo različni ribniki, lahko pa izdelamo tudi vodni izvir, fontano, manjši slap ali kar koli podobnega.

Vse napisano in še več dejavnikov vpliva na dobro počutje. Na spletni strani boste našli veliko zanimivih idej, s pomočjo katerih boste prišli do dobrega načrta, ki vas bo pripeljal do želenega rezultata.