Urejanje okolice

Gradnja hiše je besedna zveza, ki zajema zelo širok spekter opravkov, skozi katera moramo iti, v kolikor se za to odločimo. Gradnja hiše namreč ni enostavna, seveda pa si vsak od nas želi, da bi bila na koncu prijetna in prijazna za bivanje. Z zanimivi idejami in seveda z primernim načrtom za urejanje okolice hiše lahko dosežemo tudi to. 

Urejanje okolice hiše

Vemo namreč, da okolica hiše zelo vpliva na to, kako bomo hišo dojemali sami in  kakšno mnenje bodo imeli ostali opazovalci naše hiše. Vsak izmed tistih, ki gradi hišo, si želi, da bi bilo urejanje okolice hiše končano sočasno z gradnjo hiše, vendar to velikokrat ni možno ker smo skozi gradnjo lahko omejeni tako z časom kot tudi z denarjem. Poudariti moramo, da je za uspešen projekt v glavnem potreben dobro pripravljen načrt, s pomočjo katerega bomo izvedli urejanje okolice hiše. Pri izdelavi načrta moramo biti pozorni na več dejavnikov in sicer:

  • kje bomo zasadili morebitna drevesa, da kasneje ne bojo preblizu hiše in s tem preprečevali vstop dnevne svetlobe v bivalne prostore
  • kje bo potekala električna razsvetljava, da bomo kasneje lahko postavili svetlobna telesa za razsvetljavo dovoza
  • da bo zelenjavni vrt na dobri legi, saj bomo le tako lahko uspešno pridelovali zelenjavo
  • da bo kotiček za bivanje orientiran tako, da bomo med počitkom imeli zasebnost, dostopen pa bo kar neposredno iz kuhinje oziroma kjerkoli iz hiše
  • da vrt nebo preveč razgiban, kar bi nam lahko povzročalo velike težave pri košenju in urejanju
  • kam bomo postavili vrtne elemente, da kasneje ne postanejo nevidni oziroma skriti
  • kje bomo imeli dovoz in parkirišče, da nam to ne bo povzročalo skrbi, ali so otroci varni pri igranju
  • ter še veliko podrobnosti.

Okolica

 

Načrt za urejanje okolice hiše mora torej biti izdelan pred začetkom, saj se bomo lahko le na ta način izognili nepotrebnim dodatnim stroškom in izgubi časa. Vedeti moramo, da nas slab načrt lahko pripelje do nezadovoljstva, in kasneje tudi do dodatnih stroškov. Preurejanje okolice namreč lahko stane bistveno več, ker moramo najprej uničiti tisto, kar smo že naredili, nato pa začeti znova. Največje težave namreč nastanejo takrat, ko hočemo prestavljati oziroma presajati posajena drevesa iz trenutnega mesta na drugo lokacijo. To je včasih enostavno nemogoče in nam ostane samo še posek. Težave so lahko pojavijo tudi pri električni napeljavi, kjer se lahko zgodi, da priključka nimamo tam, kjer bi ga nujno potrebovali. Tako moramo napeljavo zgraditi dodatno, s tem pa uničujemo okolico, ki smo jo predhodno že uredili. Ravno zaradi vseh teh dejavnikov je zelo pomembno, da za urejanje okolice hiše naredimo dober načrt in pri tem tudi upoštevamo kakšnega strokovnjaka iz tega področja.