Vrtna zelenica

Vrtna zelenica oziroma trava, naši okolici daje poseben zgled. Skozi urejanje okolice hiše seveda tega ne smemo zanemariti. Trava je namreč kot živ organizem, kar pomeni, da nam bo vrnila točno toliko, kot ji bomo mi dajali. To pomeni, da v kolikor bomo zelenico prepustili samo sebi, njen izgled nebo dosegel naših ciljev,  če pa bomo v zelenico vložili nekaj truda in prostega časa, pa bo ta lepa in bogata na pogled. 

Urejena zelenica
Urejena zelenica

Pri odločitvi zelenice za urejanje okolice hiše moramo upoštevati nekaj postopkov in sicer:

  • izbira pravega semena za setev
  • zalivanje
  • košnja
  • varovanje pred pleveli
  • grabljenje
  • zračenje trave
  • dodajanje zemlje
  • dodajanje semena če je to potrebno

Izbira semena

Pri izbiri semena imamo na voljo velik spekter različnih proizvajalcev. Odločiti se moramo tudi na vrsto, ki nam je najbolj všeč. Nato moramo zasejano travo gnojiti in zalivati, kajti v nasprotnem primeru bo imela slabše pogoje za rast. Trava, ki jo želimo uporabiti za urejanje okolice hiše namreč ne raste v navadnih pogojih, kot trava, ki raste na večjih travnikih. To pomeni, da je za lepo travo potrebno stalno dognojevanje, ki pa poleg izboljšanju zemlje pripomore tudi k temu, da se med travo ne začne zaraščati mah  in zvišuje odpornost trave v primeru suše in drugih bolezni.

Zalivanje

Zelenica
Zelenica

Pomembno je, da posejano travo tudi zalivamo. Vsi vemo, da je voda glavni vir življenja, zato tudi trava za rast potrebuje določeno količino vode. Zalivanje je pomembno predvsem v začetku rasti, ter v primeru daljšega obdobja brez padavin. Najbolj učinkovito zalivanje traja malo dalj časa, curek vode pa je majhen in razpršen. To pripomore k temu, da se zemlja, na kateri trava raste počasi prepoji z vodo, brez da bi ta odtekala iz površine. Pomembno je, da travo zalivamo zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Zelo odsvetovano je zalivanje trave med močnimi sončnimi žarki in visoko temperaturo.

Košnja

Za košnjo trave si ne moremo narediti urnika, temveč moramo to enostavno oceniti. če želimo, da bo urejanje okolice hiše doseglo postavljene cilje, moramo travo kositi, ko preseže tretjino želene velikosti. Po zasaditvi trave košnje ne smemo izvesti prej, preden ne doseže vsaj 7 centimetrov. Nato lahko opravimo prvo košnjo in sicer tako, da ostane velikost trave približno 4 do 5 centimetrov. Glavni namen košnje je seveda njena velikost, vendar gre tukaj tudi za to, da je trava ravno prav velika, da ima najboljše pogoje za rast. Pomembno je tudi to, da kosimo, ko je trava suha in da so noži kosilnice ostri, kar prepreči puljenje trave.

Varovanje pred pleveli

Že beseda plevel pove, da so to rastline, ki rastejo tam, kjer si najmanj želimo. Pogoji za rast plevela nimajo meja, zato ta raste tako v dobri kot tudi v slabi zemlji. Bistveno je, da plevel iz naše trate odstranimo, to pa lahko storimo z določenimi škropivi, ki jih dobimo v vrtnih centrih in pa seveda tako, da jih enostavno populimo.

Grabljenje

Ker se med rastjo in košnjo trave vmes nabirajo razno razni odpadki, kot so to naprimer odmrli travni listi, listi iz dreves, izločki glist in ostalih travnih živali moramo travo tudi pregrabiti. To v spomladanskem času pripomore k hitrejši rasti, skozi leto pa tudi za lepši videz.

Zračenje

Pomemben dejavnik pri rasti trave je tudi zrak, ki mora priti do korenin. Skozi leto, ko se po travi sprehajamo, ta postane zbita, kar prepreči prihod zraka do korenin. To težavo rešimo tako, da s pomočjo namenskega stroja travnik prezračimo kar pomeni, da v zemljo naredimo manjše luknjice ki pripomorejo k temu, da zrak ponovno pride do korenin.

Dodajanje zemlje in semena

Če vidimo, da nam trava ne raste in nam urejanje okolice hiše ne gre ravno po planu, je mogoče težava v  tem, da trava nima dovolj zemlje ali pa je potrebno dodati še nekaj semena. Težavo enostavno rešimo z dodajanjem tistega, kar manjka in tako zagotovimo, da bo posejana trava imela dobre pogoje za rast.

Urejena trata
Urejena trata